Gedagtes op pad Costco toe

VRYDAG 25 DESEMBER 2020

Ek moes vanmiddag alleen Costco toe gaan. Uit die aard van die saak gooi ek my gedagtes terug oor die laaste twintig jaar in Taiwan.

Ek dink onder andere wat belangrik was vir my al die pad terug in ’99, 2000 en 2001, naamlik die vryheid om te kon doen wat ek wou doen. En wat ek wou doen, was om nie tyd te mors nie. Om die waarheid te sê, was ek diep bewus van ons beperkte lewensverwagting, of soos die een karakter in die 1999 cult classic, Office Space, gesê het: “Michael, we don’t have a lot of time on this earth! We weren’t meant to spend it this way” (menende in klein afgeskorte spasies in ’n kantoor, starende na rekenaarskerms.) Om my tyd te spandeer in privaatnaskoolsentrums met laerskoolkinders, was letterlik en figuurlik ’n geval van my wat driftig op pad was êrens heen, met mense wat die deur blok, of wat aan my klere trek, of wat my gesag uitdaag terwyl ek net wil hê dat hulle moet stilbly en stilsit vir een minuut sodat ek gedoen kan kry wat ek moes doen, sodat ek my vlerke kon span en kon wegvlieg na die berge toe.

Een van die dinge wat ek wou doen, was skryf. En nie vir roem of geld nie. Om te skryf was ’n hanteringsmeganisme. Ek het beter gevoel oor my daaglikse bestaan as ek ’n paar bladsye gevul het in my notaboek, of op my rekenaar – gewoonlik oor my eie lewe, vir geen ander leser as myself jare later nie. Ek skryf steeds, maar nou meestal omdat dit my gelukkig maak – selfs as ek skryf oor politiek. Ek voel altyd ’n mengsel van ontspanning (of verligting) en euforie wanneer ek aan ’n stuk teks gewerk het.

Die ander ding wat ek besef het oor die laaste twee dekades – die goue pennie wat as’t ware geval het, was daar nie ’n goue pennie van geheime kennis is wat moet val voordat ’n mens genoeg geld kan maak om ’n goeie lewe te lei nie.

Of, as ek myself nou behoorlik deurmekaar moet praat, daar is tóg ’n goue pennie wat moet val voor jy beter kan begin doen. Jy moet uitpluis wat jou verhouding is met geld, en jou identiteit bevestig as iemand wat wel die vermoë het om inkomste te kan genereer. Feit is dat meeste mense van kindsbeen af swak of foutiewe programmering ontvang oor geld, en oor geldmaak. Dit vat soms ’n halwe volwasse lewe om hierdie programmering te identifiseer, en dit reël vir reël in jou onderbewuste oor te skryf.

Die sleutel wat die deur na ’n beter toekoms kan ontsluit, is dus nie net om te weet dat jou huidige finansiële toestand tot ’n groot mate die resultaat is van dieselfde ding wat ’n rekenaar op ’n bepaalde manier laat funksioneer nie, naamlik programmering, maar om te weet dat dit ten volle in jou vermoë is om hierdie programmering te verander, om jou verhouding met geld te verander, en om jouself te transformeer in iemand wat in staat is om die tipe lewe te kan leef wat jy wat jy wil leef.

______________________