Die jaartalle krap aan my

DONDERDAG 5 FEBRUARIE 2015

Wat beteken 2015? Wat beteken dit dat ek gebore is in 1971? En niemand behalwe wetenskaplikes praat eens van 2045 of 2055 nie!

Dit krap nou al lank aan my dat ek die heeltyd dink aan hierdie jaartalle, maar ek weet nie mooi hoe hulle in mekaar steek nie. En as ek weer sien, verander die nommer al weer.

Hier is een verduideliking:

Ek is gebore in 1871. Dis nou 1915, die tweede kalenderjaar van die Groot Oorlog. Indien ek ernstige ongelukke en siektes kan vermy en ’n redelike gesonde leefstyl handhaaf, kan ek verwag om te leef tot min of meer die middel 1940’s.

Dit beteken ek is gebore in die jaar toe Otto von Bismarck Pruise en geallieerde Duitse state gelei het tot oorwinning oor Frankryk, en die vereniging van Duitsland. As Suid-Afrikaner kan ek praat van my tydgenote Jan Smuts, Louis Botha, en Sol Plaatje. Op die internasionale toneel sluit my tydgenote in Mahatma Gandhi, Franklin Roosevelt, Winston Churchill, Josef Stalin en Vladimir Lenin.

My laaste dae breek dalk aan in my sewentigs, net nadat die geallieerdes die Fasciste verslaan het in die Tweede Wêreldoorlog. Sou ek nog ’n dekade leef, tot in my middel tagtigs, sou ek kon sien in ’n kleurtydskrif en moontlik op swart-en-wit TV hoe ’n jong sanger met die naam van Elvis Presley sy been skud soos geen ordentlike jong man dit in my dag sou gedoen het nie.

   

——————–

(Erkenning vir die Bismarck foto: Bundesarchiv, Bild 183-R68588 / P. Loescher & Petsch / CC-BY-SA 3.0)

______________________