Reispakkette vir die lewe

DONDERDAG 9 DESEMBER 2004

Reispakkette vir die lewe, nota I

1) Settle of swerf?

2) Wat doen jy voor jy settle?

VRYDAG 10 DESEMBER 2004

Reispakkette vir die lewe, nota II

In ’n vroeër nota het ek genoem dat mense tot rus kom, of hulle hou aan swerf; ook dat daar noodsaaklike voorbereidings is wat eers gemaak moet word voordat jy êrens wortels insteek, indien dit jou keuse wees.

Ekself het vyf jaar op universiteit gespandeer, en drie kwalifikasies verwerf – dinge wat gewoonlik kwalifiseer as goeie voorbereiding indien jy tot rus wil kom en jouself êrens wil vestig.

Hierdie voorbereidings was egter nie vir my goed genoeg nie. Natuurlik het ek nie tien jaar, of selfs vyf jaar gelede geweet wat ek nou weet nie … al het ek toe gereken as ek dit of dat gedoen kan kry, ek dán gereed sal wees om ’n bietjie tot rus te kom.

Wat ek nou weet, is dat “Die Persoonlike Agenda van Brand Smit” swaarder weeg – as voorbereiding – as wat vyf jaar se sogenaamde professionele kwalifikasies geweeg het tien jaar gelede.

Wat ek derhalwe sê, is dat ek nie ’n swerwer wil wees nie …

* * *

Al wat ek sê is dat baie dinge wat ek wou gesê het, baie vrae wat ek ten minste wou formuleer, en waarop ek antwoorde wou vind indien moontlik, nie weer gedoen hoef te word nie.

Baie dinge word steeds geskryf, en sal nog geskryf word. Niks kan egter die waarheid verminder dat baie reeds gesê is nie …

Terloops, die einste studente vir wie ek net nou gesê het verskoon my asseblief ek wil net gou ’n nota maak, het my sopas in alle erns ingelig dat hulle nooit met hulleself praat nie. Is dit moontlik? Hoe kan jy ’n behoorlike Bewussyn van Self hê as jy nie met jouself praat nie?

SONDAG 12 DESEMBER 2004

Reispakkette vir die lewe, nota III

Hou aan swerf, of kom tot rus, reg? Die beeld wat mens het van die Swerwer is van ’n persoon wat nie oor veel finansiële hulpbronne beskik nie, los werk doen hier en daar vir ’n karige, ongereelde inkomste, en dan weer waai om elders sy heil, of nuwe opwinding, te gaan soek.

Stel jouself nou voor ’n welgestelde swerwer.

Neem ook in ag dat plek, of dan ’n tuiste, ’n doel dien. Benewens dit feit dat dit is waar jy veilig voel, is dit ook waar jy estetiese uitdrukking gee aan jou uniekheid en aan jou partikulêre ervaring van die werklikheid. Wat van as jy nie laasgenoemde behoefte meer so intens ervaar nie? Watse voordele is verbonde aan ’n swerwersbestaan?

MAANDAG 13 DESEMBER 2004

Reispakkette vir die lewe, nota IV

Die Engelse woord vir “swerwer” is “drifter”. Ek hou nie van die implikasie daarvan nie – iemand wat gaan van punt A tot J tot C tot P tot X tot E, en nie weet waarheen hy op pad is nie. ’n Beter woord is “reisiger”.

Reispakkette vir die lewe, nota V

17:06

Het ’n Reisiger ’n huis? Sure. ’n Swerwer het nie ’n huis nie – dit word geïmpliseer saam met die woorde doelloosheid en rigtingloosheid.

17:20

’n Reisiger reis van plek tot plek, maar daar word verstaan dat hy ’n bepaalde rigting volg, of ten minste ’n eindbestemming in gedagte het – en ’n rede het hoekom hy reis; dat hy moontlik selfs ’n agenda het wat hy dien, of wil dien.

17:52

So, die vraag behoort te wees: is jy ’n Swerwer, ’n Reisiger, of ’n Setlaar?

[Of moontlik al drie op verskillende tye van jou lewe? Omstandighede verander ook. Jy begin dalk as ’n Reisiger, besluit dan om ’n Setlaar te word, na twintig of dertig jaar word jy weer ’n Reisiger, en eindig op as niks meer as ’n Swerwer nie.]

______________________