’n Paar dinge wat ek geleer het teen April 2008

DONDERDAG 10 APRIL 2008

Te veel. Hoofpyn. Geen kreatiewe gedagtes nie. Kan nie dink aan invalshoeke nie. Desperaat vir kort-termyn bevrediging. Gaan te laat bed toe. Word te vroeg wakker. Ontbyt inspireer nie … Natasja is pragtig. Sy’s die absolute lig van my lewe.

VRYDAG 18 APRIL 2008

Wat ek geleer het hierdie week, deur Brand Smit

Enige manier hoe ’n mens geld wil maak, kan beskryf word as ’n “job”. Vir sommige mense is dit om Engelse klasse te gee; vir ander is dit bemarking deur oorspronklike artikels op die Internet te publiseer, of bemarking deur ʼn dosyn mini-blogs, of ’n betaal-per-kliek advertensieveldtog; en vir ander mense is dit sportweddenskappe, perderesies of die koop-en-verkoop van pryse op ’n weddenskapruilhandelmark.

Ten minste basiese opleiding is noodsaaklik voordat jy enige werk kan begin doen. Meer gevorderde opleiding, beide teoreties en prakties, is van kardinale belang as jy ernstig is daaroor om op die langtermyn ’n sukses te maak van enige iets.

Almal weet dit, reg? Tog, hoeveel “jobs” het ek nie gevat die afgelope meer as twee jaar sonder eens die mees basiese opleiding nie?

Een voorbeeld is bemarking met jou eie webwerf: Ek gereken omdat ek my eie inhoud kan produseer, is ek reeds gekwalifiseerd. Ek kon nie meer verkeerd gewees het nie.

Vele argumenteer: “Gaan op dag een al oor tot aksie. Moenie te veel tyd mors deur te lees hoe om iets te doen nie.”

Ek verstaan oor parkeer by die verkeerslig, maar hoeveel tyd word nie gemors deur te begin met werk sonder ’n noodsaaklike begrip van hoe om dit reg te doen nie? In terme van bemarking op die Internet is dit tyd – kosbare tyd wat verspil word asof ure en dae en weke en maande goedkoop kommoditeite is. In terme van weddenskappe en ruilhandel word die verlies gemeet aan kosbare dollars.

Dit is maklik om die moeilikheidsgraad van werk te onderskat waarmee jy geld van die huis af kan verdien. Dit is ook waar dat ’n mens die kompleksiteit daarvan kan oorskat, en nooit begin met enige iets nie.

Weet dat jy tyd gaan mors en geld gaan verloor as jy begin met projekte sonder die noodsaaklike opleiding, en weet ook dat nie tyd of geld enige opbrengs gaan lewer as jy nooit begin toepas wat jy leer nie.

WOENSDAG 30 APRIL 2008

Resiteer nou die dag vir Natasja die volgende aanhaling: “Fear of failure leads to fear of commitment.”

Ek voeg toe by: “Ek was altyd bang vir mislukking, so ek het my bes probeer om dit te vermy.”

Na die verpligte paar sekondes pouse, ʼn bekentenis, gevolg deur ’n verleë laggie: “Die afgelope twee jaar het ek soveel keer misluk …”

Ek moes leer om beskeie te raak. Ek moes leer van mislukking. En, soos ek ook onlangs besef het, ek moes leer van spyt.

______________________