My beskouing van geld en ander dinge waaraan ek ly

DONDERDAG 3 AUGUSTUS 2006

Privaatlewe, wat begin met besorgdheid vir jou eie welsyn voor dit uitkring, en dan betrokkenheid by die wêreld – selektiewe betrokkenheid, want daar is baie lyding, en selfs aktiviste wat leef vir betrokkenheid is selektief (slegs vlugtelinge, byvoorbeeld, of slegs vlugtelinge in een land).

Dit is waar dat sommige mense ly aan wat ʼn mens “hoogtevrees” kan noem. Dit is ook belangrik om te verstaan dat laaglê nie dieselfde is as om vasgekeer te wees in ’n tonnel nie.

VRYDAG 4 AUGUSTUS 2006

Werklike geloof is om nie te weet nie.

Om te weet en om te glo is twee verskillende goed. Vele godsdienstige mense verwar die twee – met betekenisvolle gevolge.

* * *

“Ek weet nie, maar ek glo.”

SATERDAG 19 AUGUSTUS 2006

“A man only needs one thing: to have someone to love. If you can’t give him that, give him some hope. If you can’t give him that, just give him something to do.” ~ aanhaling uit ’n fliek oor ’n vliegtuig wat geval het in ’n woestyn

DONDERDAG 24 AUGUSTUS 2006

ʼn Idee sal na my toe kom: ek sal byvoorbeeld in die kombuis staan, na die muur staar en aan ’n Nat Sherman suig, en dan … BOEM! Ek sal my berekenings maak, agter die rekenaar gaan sit en ʼn paar lêers oopmaak; die idee sal groei, en dan dit, en dan dat … en voor ek myself kan kry, werk ek hoofsaaklik aan die nuwe idee. Dan sal die idee nog meer opwindend raak. Ek sal freneties lêers begin uitsorteer, lyste maak, administreer – en dan sal ʼn gedagte skielik by my opkom: “Was ons nie nog laas, net ’n paar dae gelede, hoofsaaklik besig om aan iets anders te werk nie?”

DONDERDAG 31 AUGUSTUS 2006

Ek kan sien dat dit nodig sal wees om my beskouing van geld te heroorweeg alvorens ek enige graad van finansiële sukses kan behaal. So, wat was my beskouing van geld tot nou toe?

As kind het ek geleer dat geld iets is wat almal nodig het. Om die waarheid te sê, en dit het ek in my tienerjare al baie goed besef, sonder geld staan jy nie ’n kat se kans in hel nie. Geld is verder iets, so het ek altyd geglo, waarvoor jy hard moet werk, heel moontlik in ’n kantoor – as jy gelukkig is, of in ’n fabriek, of buite in die warm son as jy ’n ongeskoolde arbeider is – of nie werk kan kry in ’n kantoor of in ’n fabriek nie. Verder het ek grootgeword met die idee dat jy ten minste agt ure per dag moet werk, Maandag tot Vrydag – tensy jy nie genoeg geld verdien tussen Maandag en Vrydag nie, wat sal beteken dat jy nog Saterdag en dalk nog Sondag ook moet werk. Laastens het my beskouing van geld (vroeër jare, ten minste) ook ingesluit dat jy ’n “baas” sal hê, en dat jy moet doen en sê soos die “baas” wil hê jy moet doen en sê as jy nie summier afgedank wil word nie. O ja, en die eienaar of bestuurder van die plek waar jy geld verdien, gee jou net so een of twee keer per jaar “verlof” – dit is nou die kort, maar wonderlike periodes wanneer jy vir dae aaneen nie hoef werk toe te gaan nie, en net tyd kan spandeer met jou familie, as jy gelukkig is, by die see.

Dit – was die beskouing van geld waarmee ek grootgeword het. Ek het hierdie dinge so aanvaar, want dit het vir my geblyk asof almal in die omgewings waar ek my bestaan gevoer het, dit so aanvaar het.

______________________