Meer as drie eenvoudige waarhede

MAANDAG 13 AUGUSTUS 2007

[Gedagtes na ’n gesprek met ’n vriendin]

Dit het my lank gevat om ander mense meer te sien soos hulle werklik is, en nie soos ek hulle maak – en soms wil hê – in my eie, soms simplistiese wêreld nie. Dit bly egter waar dat sekere mense altyd in die minderheid sal wees langs braaivleisvure of aan ’n familietafel met Sondagete.

’n Eenvoudige waarheid, twee: As meeste lede van ’n groep dieselfde leefstylkeuses maak, kom dit voor aan meeste lede van die groep dat die keuses goed en reg is – of dit werklik so goed en reg is, of nie. (En om dinge te balanseer: net omdat die meerderheid dink iets is goed en reg, is nie te sê hulle is noodwendig verkeerd nie.)

’n Eenvoudige waarheid, drie: Jy kan nie vir mense sê hulle maak die verkeerde keuse as jy nie ’n alternatief het om voor te stel nie – en nie ’n alternatief wat beter sal werk vir jóú nie, ’n alternatief wat beter sal wees vir húlle.

VRYDAG 24 AUGUSTUS 2007

Ek is bly ek het geskryf wat ek geskryf het toe ek dit geskryf het, en met die oortuiging en oorgawe wat ek dit gedoen het. Ek staan steeds daarby, maar die wêreld is ’n snaakse plek: Misdaad werk veels te goed uit vir te veel misdadigers, irrasionele mense blyk in beheer te wees van heeltemal te veel, en mense dronk op godsdiens saai verwoesting orals waar hulle gaan.

SATERDAG 25 AUGUSTUS 2007

Taiwan: Waar ek geskryf het wat ek wou skryf, waar ek die liefde van my lewe ontmoet het, en waar ek ’n fondasie opgebou het vir my toekoms.

Skep iets om agter te laat, wees lief en word bemin, en maak dit moontlik vir myself om oud te word.

Dit is, so blyk dit nou, wat ek hier kom doen het. Kon ek ooit vir meer gevra het?

DONDERDAG 30 AUGUSTUS 2007

Die Mag van Een Persoon – nie net die mag wat een persoon het om ander mense se lyding te verminder nie, maar die mag van een persoon wie se lyding verminder is.

* * *

My doel op aarde is om ander mense se lyding te verlig. Om ’n skrywer te wees, is ’n lekker identiteit, ’n lekker etiket wat jy om jou eie nek kan hang, maar my skryfwerk is ’n middel tot ’n doel, naamlik, om ander mense se lyding te verlig.

[16/05/2016: Is dit waar? Gee ek nie net uitdrukking aan my ervaring van ’n aktiewe bestaan nie? Sal ek eerder mense wil help as om hulle gestrand langs die pad te los? Ek sal kies om hulle eerder te help, maar is my skryfwerk werklik ’n poging om gestrande mense langs die pad te soek – by wyse van spreke, en hulle dan huis toe te help?]

SATERDAG 8 SEPTEMBER 2007

“George W. Bush is presiding over one of the darkest periods of US history. And it isn’t just external factors that are causing this situation, Bush himself is one of the leading causes of darkness.” ~ Gedagte waarmee ek vanoggend wakker geword het. Daar was ook ’n gedagte oor eBay, maar ek kan nie die detail onthou nie.

[ʼn Paar notas geskryf in September 2007, maar met geen datum nie]

“Die beste tyd om ’n boom te plant, was vyf jaar gelede. Die tweede beste tyd is vandag.” ~ Chinese spreekwoord

* * *

’n Verkoopsman probeer blykbaar sy beste om mense te oortuig om te koop wat hy het om te verkoop. ’n Bemarker, aan die ander kant, stel vas wat mense wil hê, en vind of ontwikkel dan ’n gepaste produk of diens om aan hulle te bied teen ʼn prys.

Ek het duidelik nog ’n lang pad om te gaan.

* * *

Dit is blykbaar makliker om twee duisend $500 produkte te verkoop as om vyftig-duisend $20 produkte te verkoop.

______________________