Die lys van die laaste Woensdag van 2004

WOENSDAG 29 DESEMBER 2004

Vir my was hierdie nie die tipe jaar wat mens vul met paniek dat jy nie genoeg gedoen het nie. Ek meen, mens kan nooit alles doen wat jy wil nie, en in daai sin kon ek sekerlik meer gedoen het … maar ek is tevrede met wat ek wél gedoen het, en waarmee ek kan voortgaan sodra ek die kalender agter my deur omgeruil het.

Hier volg dus nou ’n lys van projekte waaraan ek tans werk, of waaraan ek gewerk het gedurende die afgelope twaalf maande. Hierdie projekte word hier gelys nie bloot om meer as drie dinge te noem na so ’n … amper sinnelose en onnodige inleidingsparagraaf nie, maar omdat ek graag hierdie projekte wil afhandel, en deur die titels van die projekte prominent voor my te sien, sal my dalk herinner daaraan dat hulle nog nie volbring is nie.

Dit moet ook genoem word dat dit toevallig is dat ek hierdie lys maak aan die einde van hierdie jaar. Dit het meer te make met die feit dat ek twee weke gelede ’n reuse hersieningstaak afgehandel het en sedertdien effens verlore agter my rekenaar gesit en card games speel het, as met die feit dat dit altyd handig is om ’n lys van hierdie aard op te stel as die dae op die huidige kalender in ’n hoek gedryf word.

Die lys:

Punte een tot vier: […]

Punt vyf: Die drie volumes van die afgelope twee jaar se hoof literêre projek moet geproeflees word, dan hersien word, weer geproeflees word, weer hersien word, omgeskakel word in PDF of HTML-formaat, en gebrand word op CD-ROM.

Punte ses tot tien: […]

(Amper vergeet ek …)

Punte elf tot veertien: […]

SLOTGEDAGTE

Sommige mense vra hulself gereeld, “Wat moet ek met my lewe doen?” Min besef dat dit tot ’n groot mate gereduseer kan word tot die letterlike en figuurlike volgende paar ure.

Dis nou Vrydagoggend 31 Desember 2004 om 01:34. Ek sal binne die volgende 26 minute gaan slaap, en hopelik nie later as nege-uur opstaan nie. Dit sal my ’n uur gee om koffie en kos in my maag te kry, en ’n bietjie TV te kyk. Daarna sal ek ongeveer vyf en ’n halwe ure tot my beskikking hê waartydens ek geen afsprake sal hê nie, voordat ek moet begin gereed maak vir my twee klasse.

Nou, ek kan byvoorbeeld besluit om niks te doen tydens daai vyf en ’n halwe ure nie, waarop lê op die rusbank en kyk TV vir alle praktiese doeleindes sal neerkom. Ek kan ook besluit om te werk aan enige van die items op my lys.

Die herhaling op ’n gereelde basis – indien dan nie altyd as ’n daaglikse roetine nie – van wat ek ook al besluit om later vandag te doen voordat ek my woonstel moet verlaat om kos- en huurgeld te gaan verdien, konstateer dan in die groter beskouing van dinge wat ek met my lewe doen – siende dat ek my inkomstegenerende werk sien as net ’n noodsaaklike maatreël om te kan oorleef.

Dit illustreer die waarde van al die items op die lys: die kreatiewe werk is vir my van allergrootste belang – dit is op hierdie stadium wat werklik waarde aan my lewe gee, en wat ek graag as resultaat van my lewe wil agterlaat. Die studie is vir my ’n uitdaging. As ek my onderwerp tot op ’n sekere vlak kan bemeester, sal dit vir my bepaalde satisfaksie gee. Dit sal my ook in staat stel om beter te funksioneer in die omgewing waarin ek woon en werk. Met die besigheidsidees beplan ek om my kreatiewe natuur te benut vir finansiële gewin, om myself in staat te stel om sekere ambisies en begeertes, wat amper altyd geld kos, ’n redelike kans te gee op verwesenliking. Kommersiële ondernemings sal ook, indien suksesvol, ’n leefstyl moontlik maak wat ek vir myself gedefinieer het as goed – of afhangende van die graad van sukses en wat dit moontlik sal maak, buitengewoon.

____________________