Om ernstig te wees oor geld, en vooruitgang

VRYDAG 5 JULIE 2013

Die MP3-player is ontwikkel en het sedertdien geblyk ’n groot sukses te wees omdat mense wat reeds in die bevoorregte posisie was om Walkmans en Discmans te besit, gekla het – dalk selfs gekerm het – oor al die kassette en CD’s wat hulle altyd saam moes piekel.

* * *

Ek maak skyfies van metaal, so groot soos ’n muntstuk. Aan die einde van die werksdag druk ek al die skyfies in ’n gleuf, en een vars NT$100-noot kom uit by ’n ander gleuf vir elke skyfie wat ek gemaak het. Indien ek ’n fout gemaak het met ’n skyfie, of die kwaliteit is nie aanvaarbaar nie, word die betrokke skyfie verwerp en val dit onder by die masjien uit in ’n bakkie. Ek kan dan die fout herstel, of nog ’n bietjie werk aan die skyfie, en weer probeer.

Omdat dit my ongeveer twaalf minute vat om ’n skyfie te maak, weet ek dat ek vyf skyfies kan vervaardig in een uur. Ek weet dus dat ek NT$500 verdien vir een uur se arbeid. Hoewel ek elke dag soveel skyfies kan maak as wat ek wil, stop ek gewoonlik na so vier of vyf ure.

Daar is duidelik ’n direkte korrelasie tussen my arbeid en die beloning wat ek ontvang daarvoor.

Ek oorweeg dit om later een of twee mense aan te stel om meer skyfies te maak as wat ek kan maak op my eie, wat ek dan net in die masjien sal gooi, waarna ek die beloning sal deel met my twee werkers.

DONDERDAG 11 JULIE 2013

20:03

Ek kyk ’n dokumentêr getiteld, “Million Dollar Traders”. Dit gaan oor ’n groep mense, wat tot ’n mate reeds suksesvol was in ander beroepe, wat leer om handel te dryf in Londen se finansiële distrik. Die storie is die idee van ’n miljoenêr belegger genaamd Lex van Dam. Hy het aangestel as die groep se bestuurder ’n 29-jarige ou wat reeds afgetree het – van handeldryf op die aandelebeurs.

Ek kyk na die “City” ouens, en ’n profiel ontwikkel:

– Hulle hou van geld.

– Hulle is ernstig oor geld.

– Hulle respekteer jou as jy ook ernstig is oor geld.

– Hulle raak hoogs ontsteld as iemand nié ernstig is oor geld nie, of onverantwoordelik is met geld, of dom is met geld.

– Hulle hou daarvan om goed te leef – goeie hotelle, eersteklas vliegtuigkaartjies, eksotiese vakansies, mooi huise, mooi karre, goeie klere.

– Hulle blyk oor die algemeen konserwatief te wees in hulle lewensuitkyk.

– Hulle respekteer mense wat iets bemeester het, of wat goed is met iets, of wat meer weet oor ’n onderwerp waarin baie mense belangstel.

21:47

As die plek waar ek wil wees voorgestel kan word as Punt 100, is ek op hierdie stadium min of meer op Punt 14. Wat nie te sê is dat ek min gevorder het sover nie. Die “14” wat ek sover bereik het, is immers hardgewonne grond.

______________________