Nuwe verwikkelinge in die Beskawing van BRAND

DONDERDAG 9 FEBRUARIE 2006

“Many people look at the Internet as the last ‘gold rush’ or pot of gold at the end of the rainbow. The Internet is no different than any offline store, business, or job if you are looking to make a full-time income from it. It’s not the lottery; it’s business and it takes WORK. Money is not going to magically drop into your lap or arrive in your mailbox – it has to be earned online just like it does offline – by putting in the time doing the necessary work and continuing to put in the time working and growing your ‘home business’ to a consistent level of income. Yes, I said ‘home business’, because that’s what it is – a job you do from home. It’s YOUR business and requires some discipline and commitment to make it grow. The rewards are huge, however …” ~ Uit ’n onderhoud met Deborah Casey [die oorspronklike artikel het lankal verdwyn van die Internet af]

Presies ’n maand gelede, op Maandagaand 9 Januarie 2006, cut-and-paste ek driftig aan ’n dokument getiteld, “Guidelines for Unpublished Writers”. Ek was toe reeds amper twee maande lank besig om te werk aan die Engelse vertaling van “Persoonlike Agenda”, en ek het gereken dit was tyd om ’n bietjie inligting bymekaar te maak oor literêre agente en uitgewers. Kort na die samestelling van die omvattende sestig-bladsy dokument met onder andere die name van omtrent honderd agente, reken ek: As die konvensionele proses nie resultate oplewer nie … dan doen ek dit op my eie.

’n Week of wat later kom ’n groot ontdekking: ’n Plek waar mens fotokopieë kan maak en dit netjies kan laat bind in boekvorm – hier in Fengshan! Nie ’n dag later nie het ek ’n kopie van my versameling gedigte laat druk-en-bind, en ek is toe heel opgewonde oor die moontlikhede van om tog aan die einde self kopieë van my literêre projekte te produseer, te bemark, en te versprei. Kreatiewe onafhanklikheid, en miskien ’n klein profyt, het ek gereken.

Drie weke gelede noem Natasja iets van Turkye, en ons gesels toe oor die moontlikheid om daar Engels klasse te gaan gee. My internet konneksie was op daai stadium baie wisselvallig, so ek kon nie onmiddellik inligting soek oor die onderwerp nie. Teen Donderdag 26 Januarie het ek die probleem laat herstel, en daai aand begin ek toe wat ek gemeen het ’n vinnige navorsingsessie sal wees. English teaching in Turkye het binne minute oorgegaan na werkgeleenthede in Hong Kong – waarna ek, en die volgende dag ook Natasja, met groot belangstelling gekyk het.

Een van die Hong Kong blaaie het iets onder my aandag gebring waarmee ek reeds ’n jaar of wat gelede kennis gemaak het: boeke in digitale formaat, oftewel e-boeke.

“E-boeke wat verkoop vir soveel as $12!” het ek minute daarna uitgeblaker in die kombuis (asof iemand anders buiten ekself daar gestaan en wag het vir die nuus). Voordele van e-boeke sluit in goedkoop produksie, eerste en finale kreatiewe seggenskap oor die materiaal, geen verskepingskoste nie, en vanweë die feit dat ek besig was om die materiaal te vertaal in Engels, ’n internasionale mark.

Soos ek besig was om e-boek formate na te vors, dring twee ander brokkies data my brein binne. Die eerste is ’n wêreldwye aanlyn betalingstelsel genaamd, PayPal. Die tweede stukkie inligting is die moontlikheid dat ek my eie Internet boekwinkel kan bestuur waar ek boeke kan bemark van my eie keuse, wat dan via die groter aanlyn boekwinkels verkoop en versend word. “Ek kan betaling ontvang oor die Internet, per kredietkaart?” het ek gedink, en as ’n bygedagte, “en ander bronne van inkomste op die Internet?”

Teen 27 Januarie het ek ’n nuwe dokument saamgestel, met teks alfabeties gesorteer onder riglyne vir ongepubliseerde skrywers, en dié keer meer eenvoudig getiteld: eBooks.

So het ek vir die afgelope twee weke my dae begin en geëindig met gedagtes van groot somme wins wat ek sal kan maak met die internasionale verkope van my eie materiaal. Gisteroggend staan ek toe op met die gedagte – nee wag, ek het Dinsdagaand al aan die slaap geraak daarmee – van “stel jouself voor ek verkoop sommer iets soos 37 000 kopieë van die hele projek (ek hou van “3”, en ek hou van “7”, en duisende is baie, so die nommer het sin gemaak). Siende dat ek oor minder as twee maande op vakansie gaan, vermaak ek myself toe ook – dit was so teen middagete gister – met die idee van hoe lekker dit sou uitwerk as ek sommer ’n bietjie ekstra sakgeld kon maak met so ’n projekkie voor die vakansie. Rekende dat ek nie my momentum moet verloor met die navorsing oor alternatiewe bronne van inkomste nie, kliek ek toe die vet “E” op my taakbalk, en na ek ’n bietjie gedink het oor wat presies ek wou navors, tik ek toe in, “marketing ebooks online”.

Wat net ’n breuk sou wees van die vertalingswerk so teen middagete, word toe ’n amper koorsagtige sessie agter die rekenaar wat geduur het tot kort na middernag. Een kliek het gelei tot die volgende, wat gelei het tot die volgende, wat gelei het … tot meer as een kloppende hoofpyn. “Die moontlikhede!” is waarop dosyne gedagtes en self-gesprekke neergekom het. Ek het elke nou en dan notaboek toe gedraf om kriptiese aantekeninge te maak oor “nuwe verwikkelinge”, en oor hoe om sin te maak van die implikasies, sou dit ooit manifesteer in werklike rande en sente, en Amerikaanse dollars, en Nuwe Taiwan dollars in my plaaslike bankrekening. Teen die einde van die dag was ek ingeteken op meer as ’n paar nuusbriewe, en ek het ’n rekening oopgemaak by [’n betalingstelsel wat intussen stof gebyt het], en ’n Premium Account by PayPal. Geld kon nou inrol – in teorie, ten minste.

“You know they are everywhere. You see them on job sites, on message boards, and even offline! It’s a work from home scam I’m talking about. Scams are EVERYWHERE and they get the best of us,” sê Pamela La Gioia van mommysplace.net. Twee dae later het die stof gaan lê, na ek letterlik dosyne werwe en moontlik ’n hele paar “scams” onder al rooier wordende oë gehad het.

Aanvanklike opgewondenheid – en genoeg opwinding om my ’n hoofpyn te gee! – het teen dié tyd plek gemaak vir ’n meer nugtere beskouing van die moontlikhede.

Sover as wat ek kon uitvind bestaan daar basies drie tipes geleenthede om geld te maak op die Internet: 1) die tipe waar die verkoopspersoon praat van “systems” en “programs”, en honderd-duisende dollars wat elke maand verdien word – op wyses wat jy kan bemeester as jy $97 betaal vir die nodige materiaal; 2) die tipe waar jy twee of drie ure se werk elke dag insit, die werk is nie verskriklik opwindend nie, jy moet professioneel omgaan met wat inderdaad ’n werk is, en waarmee jy, as jy gedissiplineerd is en elke dag jou twee of drie ure insit, moontlik soveel as twee of drie duisend dollar per maand kan verdien; en 3) die oorspronklike idee wat my op die spoor van al hierdie moontlikhede gesit het: e-boeke – en nie net my edel literêre tipe nie, maar kort, sogenaamde “info-booklets” met handige inligting waarvoor blykbaar duisende mense bereid is om te betaal.

Een vraag wat vele sekerlik sal vra voordat hulle sal terugsit asof hulle my borrel gebars het: As hierdie geleenthede werklik sulke goeie idees is, hoekom bedank miljoene mense dan nie by die maatskappye en skole en besighede waar hulle werk om miljoene te maak op die Internet nie?

______________________